Nadat Sopho in 2019 een fantastisch bedrag van €10.754,09 opgehaald heeft voor de Plastic Soup Foundation gaan zij zich in 2023 richten op Justdiggit. Deze organisatie is op een missie om Afrika te vergroenen en zo de aarde weer af te koelen. Wat zij precies doen en hoe ze te werk gaan lees je hieronder.

We zitten middenin een wereldwijde klimaatcrisis maar gelukkig kunnen we het tij keren. Door ‘nature based solutions’ toe te passen en vegetatie terug te brengen kunnen we de opwarming van de aarde met 37% beperken. De oplossing is simpel; we moeten droog gedegradeerd land weer groen maken! Samen met miljoenen boeren en samen met jou.

Hoe koelen we de aarde af?

Justdiggit doet dit door het graven van zogenaamde bunds (of zoals zij het graag noemen: earth smiles). Dit zijn halvemaanvormige kuilen die regenwater opvangen. Ze worden gegraven in onze projectgebieden in Afrika om regenwater op te vangen dat anders weg zou spoelen over de droge, kale grond. Door bunds te graven kunnen we grote gebieden vergroenen in korte tijd. Dit heeft een positief effect op biodiversiteit, natuur, mensen en – uiteindelijk – ons klimaat. Inmiddels heeft Justdiggit al meer dan 200.000 earth smiles gegraven. Zie hieronder het effect van deze earth smiles in slechts 4 jaar.

Naast deze earth smiles werkt Justdiggit voor vergroening ook actief aan het terugbrengen van bomen in gedegradeerde gebieden. Met behulp van deze Treecovery, of Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR), brengen ze vergeten boomstronken terug. Dit is effectiever dan nieuwe bomen planten! Door deze bomen terug te brengen, kunnen ze gedegradeerde gebieden herstellen en weer groen en koel maken. Kortom, Treecovery is een techniek om bomen terug te laten groeien en jonge bomen, die op natuurlijke wijze zijn teruggekomen, te beschermen. Dit heeft in de afgelopen 4 jaar geresulteerd in 9,7 miljoen teruggebrachte bomen.

Voor meer informatie over Justdiggit, ga naar: justdiggit.org