In 2019 vond de eerste editie van het Sopho event plaats. Deze editie stond in het teken van de Plastic Soup Foundation. Het was een geweldig evenement en als we er aan terugdenken, dan krijgen we nog een grote glimlach op ons gezicht. Met als klap op de vuurpijl een donatie van €10.754,09 aan de Plastic Soup Foundation.

Lees hieronder meer over De Plastic Soup Foundation, dan begrijp je gelijk waarom wij in 2019 ons hebben ingezet voor deze prachtige organisatie.

Plastic is overal: in de keuken, de badkamer, onze kleding, de tuin. We zijn zo gewend geraakt aan het gemak en de voordelen van plastic, dat we inmiddels van een mondiale verslaving kunnen spreken. Met een wereldwijde milieuramp tot gevolg. Plastic is niet afbreekbaar in water en vergaat niet. Bijna al het plastic dat ooit in het milieu terecht is gekomen, bestaat nog steeds in een of andere vorm. Dit plastic zweeft in de lucht, vermengt zich met grondwater, zakt naar de bodem van de oceaan. Plastic is werkelijk overal en doordringt ons hele ecosysteem en zelfs ons eigen lichaam met alle negatieve gevolgen van dien.

Als we in 2050 uiteindelijk meer dan 1124 miljoen ton produceren, zal er percentueel bijna het viervoudige aan plastic lekken naar het milieu, waar het langzaam maar zeker uiteenvalt in minuscuul kleine deeltjes. Met name het aandeel van micro en nano deeltjes zal de komende jaren exponentieel toenemen. En al komt er ‘slechts’ 3% in de oceaan terecht, dan praten we nog altijd over 33 miljard kilo!

De missie van Plastic Soup Foundation is: ‘No plastic waste in our water & in our bodies!

Zij halen geen plastic uit het water maar zorgen dat het er niet (meer) in komt. Sinds de oprichting in 2011 proberen zij dit doel te bereiken door bronnen van plasticsoep aan te pakken. Inmiddels behoort de organisatie van Nederlandse bodem volgens de internationale pers tot ‘One of the leading advocacy groups to tackle plastic pollution.’ 

Zij werken met een toegewijd team vanuit Amsterdam met een vaste aanpak: be aware, get educated & find solutions.

De campagnes van de Plastic Soup Foundation pakken de grootste bronnen van plastic vervuiling aan, zoals Macroplastics en Microplastics: Schone rivieren, Beat the Microbead, Ocean Clean Wash, Plastic Health Coalition, Education Program, My Little Plastic Footprint, & meer.

In een tijdspanne van minder dan een gemiddeld mensenleven is de plasticsoep op de kaart gezet. De sterk groeiende wereldbevolking weet niet goed om te gaan met het wondermateriaal. De planeet vervuilt in een ongekend hoog tempo. Het is aan de mens om het probleem weer op te lossen.

Voor meer informatie over de Plastic Soup Foundation, ga naar: plasticsoupfoundation.org

Wil jij in 2023 ook (weer) deelnemen aan het Sopho event? Boek dan hier jouw plek en steun dit keer Justdiggit.